Motion för att förbättra äldres hälsa!
Vi arbetar vidare med att göra det bättre för äldre i Ystads kommunen. Den psykiska hälsan hos äldre behöver uppmärksammas och det förebyggande arbetet prioriteras. Följande förslag har lämnats in till kommunfullmäktige i juni: Motion om kartläggning av äldres psykiska hälsa
Vi är en befolkning som blir allt äldre. Allt fler av oss blir över 75 år och inom en snar framtid kommer var fjärde person att vara över 65 år i Sverige. I Ystads kommun är den siffran högre. Antalet som blir över 80 år blir allt fler. Oftast fokuserar diskussionen om äldreomsorgen på hemtjänst och särskilt boende. Det som glöms bort inom bland annat politiken är att synliggöra och förebygga psykisk ohälsa hos äldre. Socialstyrelsen anser att psykisk ohälsa hos äldre måste uppmärksammas och det förebyggande arbetet behöver prioriteras.
Det psykiska välbefinnandet är större bland äldre jämfört med de yngre åldersgrupperna men suicidtalen är högre bland äldre. Allra högst är det för män över 84 år. Många äldre har sömnbesvär och ångest av olika slag. Vissa har depressioner. Förändringar i livet kan leda till psykisk ohälsa. Den som har demens drabbas av beteendemässiga och psykiska symptom. Psykisk ohälsa kan ta sig olika uttryck.
När vi åldras ökar risken för hälsoproblem och ohälsa kan vara svårare att upptäcka hos äldre. Den som lever ensam har ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken ökar för psykisk ohälsa liksom att åldras snabbare och att dö för tidigt. Det är viktigt att bryta äldres ensamhet. Arbetet med att förebygga ohälsa och stärka hälsan hos äldre är viktigt. Det ger livskvalité åt den enskilde och möjligheter i livet som stärker friheten, delaktigheten och självständigheten. Umgås tillsammans med andra, få nya vänner, vara med i sammanhang, fysiska aktiviteter, bra matvanor, ta del av saker, känna sig sedd och lyssnad på är några faktorer som skapar ett hälsosamt åldrande där psykisk ohälsa kan förebyggas.
Förutom att det är en mycket viktig investering i den enskilde så bidrar det till minskade kostnader för samhället exempelvis när det kommer till sjukvård och äldreomsorg. Inom hemtjänsten i Ystads kommun var det år 2020 57% som besväras av ensamhet, inom särskilt boende är det 60%. Mycket höga siffror och det här utgör en risk för människor. Vi måste jobba mer med att förebygga psykisk ohälsa hos äldre i vår kommun. Det gäller att veta hur det ser ut med den psykiska hälsan för att kunna skapa rätt förutsättningar för hjälp och att arbeta förebyggande.
Förslaget är att kommunfullmäktige beslutar att
– en kartläggning görs av den psykiska hälsan hos äldre (+65 år) i Ystads kommun