
Den 21 juni 2021 var en historiskt dag för Socialdemokraterna, regeringen och Sverige!
Sverige befinner sig i allvarligt läge, vi är fortfarande i en pandemi. En pandemi som prövat landet hårt.Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta svåra läge för landet är inte ansvarsfullt. Men det är precis det som Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna och Vänsterpartiet nu gör.
Går de nu vidare och avsätter regeringen på måndag kan vi få en regering som endast får hantera löpande uppgifter. Det innebär att vi inom en veckas tid kan stå inför en situation där vi har en regering som inte har mandat att fatta nödvändiga beslut. Detta mitt under en pandemi som har krävt och kräver en regering som kan ta initiativ. Bara under förra året fattades över 700 beslut kopplade till coronapandemin.
Vi måste ha en regering som kan fatta beslut. Men vem ska bilda regering? Kristersson har fler än 175 röster mot sig. Han kan inte bilda regering hur man än räknar. Möjligheten att utlysa extraval finns. Ett år innan allmänna val, under pandemin, är det knappast uppskattat – men kan bli den yttersta konsekvensen av misstroendeförklaringen. Partierna nära riksdagsspärren är knappast roade.
Detta skulle få enorma konsekvenser för landet som man ju verkligen kan fundera på om oppositionspartierna har hunnit överväga riskerna med. I dagsläget finns det ingenting som antyder att de har en plan för vad som ska hända efter misstroendeomröstningen på måndag. Dessa fyra partier är varken överens om sakfrågan eller har en gemensam plan för att ta Sverige framåt.
När det gäller själva sakfrågan: Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera marknadshyror. Det finns heller inget regeringsförslag utan det som finns är ett utredningsbetänkande om hyressättningen i nyproduktion.Detta har varit en av Centerpartiets prioriteringar i förhandlingarna om Januariavtalet, men alla partier måste vara beredda att lyssna till bostadsmarknadens parter. Januaripartierna kommer gemensamt behöva ta ansvar för att de förslag som slutligen läggs fram utifrån utredningen har förutsättningar att få stöd av en majoritet i riksdagen.
Regeringen har bjudit in bostadsmarknadens parter, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta, till en dialog om utredningensförslaget. Det är en inbjudan som Hyresgästföreningen välkomnat. Regeringen har dessutom själva lyft saker vi vill arbeta vidare med, så att förslagen bättre motsvarar vad vi var överens om i Januariavtalet. Ett färdigt förslag kommer att finnas först vid slutet av året.Sedan regeringen tillträdde 2014 har bostadsbyggandet ökat kraftigt. Under 2020 färdigställdes det mer än dubbelt så många hyresrätter som 2014. 60 000 bostäder har påbörjats det senaste året. Trenden är att de flesta nya lägenheter som färdigställs är hyresrätter. Det beror bland annat på regeringens investeringsstöd – som existerar tack vare Januariavtalet.
Cecilia Magnusson Svärd Oppositionsråd
Roger Jönsson Ordförande Ystads Arbetarkommun