Avskaffa vinstjakten i skolan -skolpeng ska gå till eleverna
Den 26 mars 1992 överlämnade regeringen Bildt sin proposition om valfrihet och fristående skolor till riksdagen. Friskolor skulle ges pengar av kommunerna för de elever de hade i skolorna och ett avdrag från denna skolpeng fick göras om max 15 procent. Regeringen Bildt målade upp en bild av att snart skulle det svenska skolväsendet sprudla av en massa fristående aktörer. Små föräldrakooperativ skulle ploppa upp lite här och var och flera olika idéer om hur undervisning ska bedrivas skulle ta form. Genom det vanliga marknadsresonemanget så skulle dåliga skolor slås ut samtidigt som kommunerna skulle bli mer effektiva med sina medel. Konkurrens gör ju allting bättre som vi vet, eller hur?
Sortering av elever i skolan börjar ta form
Nu har 30 år gått. Friskolereformen är inte densamma som år 1992. Idag får varje friskola exakt lika mycket pengar per elev som en kommunal skola får. Någon redovisningsplikt finns inte. Det utökade ansvaret att ta emot alla elever i kommunen som vill gå i skolan finns inte heller. Genom snillrika och ibland komplicerade kösystem sållas de elever som friskolorna inte vill ha bort. Vinstmarginalerna växer medan barn och ungas möjligheter att möta människor som inte är som de är minskar.
Konkurrensen som uteblev trots löften
Och konkurrensen då? Blev det så mycket bättre? Kunde skolan behandlas precis som om det vore att gå och köpa mjölk? Nej. Givetvis inte. De små idylliska kooperativen som skulle konkurrera genom olika pedagogiska idéer och annat nytänkande är undantag. De stora aktiebolagskoncernerna har istället dundrat in. Likt en invasiv art har bolagskoncernerna tagit över
nästan alla friskolor och sett till att håva in skolpengen. Skattemedel har skickats rakt ut till aktieägare och bankkonton i fjärran länder samtidigt som koncernerna växt och växt. Under tiden har man genom en aggressiv lobbyverksamhet sett till att hela tiden ha en riksdagsmajoritet i ryggen för att ordningen inte ska ändras. Och genom de komplicerade kösystemen har kommunerna blivit kvar med de elever som kräver mest resurser. Detta har drivit upp kommunernas kostnader och därmed skolpengen ytterligare vilket har ökat koncernernas vinst och så har det fortsatt i oändlighet.
Används det unika svenska skolsystemet rättvist?
Det svenska skolsystemet är unikt. I inget annat land kan skattemedel användas till att bolag ska göra vinster inom skolan. I andra länder är det fritt fram för de allra rikaste att köpa platser till sina barn på exklusiva privatskolor. Bara i Sverige är det istället lokalvårdaren och snickaren som betalar för kalaset. De allra rikaste i samhället sätter sina barn i de där komplicerade och snillrika köerna till de exklusivaste skolorna redan vid födseln. När de sedan
ska börja skolan kommer de in och hamnar i en miljö med andra barn som kommer från samma förhållanden. Varenda krona har hämtats från hårt arbetande människor som aldrig kan drömma om att deras barn ska få gå i den skolan. De får bara betala för kalaset. Vilket system, eller hur?
Socialdemokraterna bjuder upp till motstånd i vinstjakten
Den socialdemokratiska regeringen har de senaste veckorna presenterat en mängd förslag som visar att nu får det räcka. Det måste vara slut med groteska vinster på barn och att skolor får pengar får sådant de inte har ansvar för. Friskolelobbyn och den svenska borgerligheten har givetvis fullständigt gått i taket. När argumenten tryter så har man som vanligt vänt sig till skrämselpropaganda och falsarier. Det skriks om att det fria skolvalet ska slopas och att politiker ska bestämma över var elever ska få gå. Detta när det i själva verket bara handlar om att göra om ett system som inte ens borgerligheten sade sig vilja ha år 1992. Men den totala ilskan är väl inte
så förvånande. Det är ju ändå någon direktörs femte sommarhus i södra Frankrike som kanske inte kan köpas in.
Det Socialdemokratiska motståndet hårdnar
Nej, det svenska skolsystemet har utvecklas till något slags monster. Snorrika bolagsägare skriker högt när deras vinster på det här landet barn och unga ska begränsas. Till sin hjälp har de Sveriges politiska högerpartier och stora delar av den borgerliga pressen. Det är orimligt. Systemet behöver utmanas dag och natt av socialdemokratin och socialdemokratiska regeringar. Socialdemokratiska politiker på alla nivåer och inte minst i Sveriges riksdag måste vara benhårda i att stå emot den samlade högerns tryck. Det kommer inte att bli lätt och det kommer kräva hårt arbete. Men det måste göras, för så här kan vi inte ha det längre.
Med en röst på Socialdemokraterna kan det ske en förändring i skolan
Den svenska socialdemokratin har aldrig väjt från att ta de tuffa striderna. Från att gå emot de mäktiga ekonomiska intressena när vi vet att så måste göras. Den här regeringen har redan nu visat att den inte gör det. För att den ska kunna göra det krävs det så klart så många socialdemokrater i Sveriges riksdag som möjligt. Och för att det ska kunna ske krävs det så klart att så många som möjligt röstar på Socialdemokraterna i riksdagsvalet i höst. Bara då kan vi
slutligen göra upp med det system som sedan det infördes 1992 har blivit ett monster. Ett monster som dock med en fast politisk vilja går att besegra.
Läs fler insändare av våra företrädare från Ystads Allehanda här!

Adrian Magnuson